Tosa-Inu

Säkä: Uros väh. 60 cm, narttu väh. 54 cm. Ylärajaa ei ole.

Paino:Uros väh. 37,5 kg ja narttu väh. 30 kg. Länsimaissa enemmän uros jopa 90-100 kg.

Karvapeite: Lyhyt kova karvapeite peittää koko ruumiin.

Värit: Yleisin väri on punainen/keltainen. Sallittuja ovat punertavat merkit vaalealla pohjalla vaaleat merkit punaisella/keltaisella pohjalla. Mustat koirat punaisilla merkeillä ovat harvinaisia ja black&tan väritys on nykyään FCI:n mukaan kielletty.

Sopivuus metsäkoiraksi: Ei sopiva.

Sopivuus hälyttäväksi vahtikoiraksi: Sopii hyvin.

Sopivuus vartio-ja suojelukoiraksi (käy tarvittaessa kiinni): Sopii hyvin.

Käyttö muissa työtehtävissä: Sopii hyvin.

Sopivuus agilitykoiraksi: Ei sovellu ison koon takia.

Kaikki perusliikunta sopii hyvin mutta vasta koiran täytettyä 15 kk.

Sopivuus pelkäksi seurakoiraksi: Sopii erittäin hyvin, mutta isolle koiralle on opetettava hyviä tapoja.

Luonne: Rohkea, peloton ja ylpeä koira. Hyvin lojaali isäntäväelle ja pyrkii toteuttamaan kaikki omistajan toiveet. Herkkä ja rauhallinen. Reagoi jo pelkkiin äänensävyihin ja huomaa ihmisistä herkästi millä tuulella he ovat. Tosa on erityisen hiljainen koira johtuen Japanin koirataistelusäännöistä. Koira on päättäväinen ja dominoiva luonteeltaanja ja vaatii kokeneen, asiantuntevan omistajan. Ei sovellu ensimmäiseksi koiraksi. Johdonmukaisella koulutuksella ja huolellisella sosialistamisella koirasta saa mitä parhaan kaverin ja perhekoiran.

Kuinka paljon vaatii toimintaa: Tosa kaipaa jonkun verran liikuntaa. Iso piha tai säännöllinen lenkkeily pitävät koiran kunnossa.

Vilkkaus: On aika yksilöllistä. Urokset ovat yleensä huikan rauhallisempia kuin nartut. Sisällä koirat käyttäytyvät rauhallisesti.Oppivaisuus ja koulutuksen helppous: Tosa on erittäin älykäs koira ja oppii helposti mutta on joskus vaikea motivoida. Tosa on erilainen kouluttaa kuin palveluskoira.

Kuinka suuri miellyttämisenhalu, tottelevaisuus koulutettuna: Miellyttämisenhalua ei varsinaisesti ole. Hyvin itsenäinen ja itsepäinen koira.

Suhtautuminen toisiin koiriin: Tarkka sosialistaminen on tärkeä. Uros ei tule samankokoisten ja itsevarmojen urosten kanssa toimeen taistelutahtonsa takia. Kaksi samaa kokoa, sukupuolta ja dominoivaa luonnetta edustavat koirat eivät koskaan tule toimeen. Toisin nartut jotka tuntevat toisiaan. Joskus Tosa on aggressiivinen toisia koiria kohtaan ja taistelutahtoinen luonteeltaan siksi tapakoulutus ja sosialistaminen ovat tärkeitä.

Suhtautuminen muihin eläimiin: Kaikki hyväksytään, mihinkä ollaan totuttu pennusta.

Sopiiko lapsiperheeseen: Erittäin hyvin, suuren kärsivällisyytensä ja stressinsietokykynsä takia. Ei milloinkaan kuitenkaan ilman valvontaa kun lapset vaativat opastamista ja rajoja koirien käsittelyn ja leikin suhteen. Koiran on aina päästävä leikistä pois kun niin haluaa.

Suhtautuminen vieraisiin ihmisiin: Varautunut/ystävällinen. Ei aggressiivinen. Ystävyyttä ei yleensä solmita ensimmäisestä tapaamisesta.

Seurallisuus: On hyvin seurallinen ja tahtoo olla perheen kanssa.

Miten hyvin pärjää yksin kotona? Onko taipuvainen eroahdistukseen?: Ei ole yleensä ongelma. Ei ole eroahdistuksia.

Onko pentuna kuinka kova tuhoamaan?: Yksilöllistä. Jos tarjoaa vaihtoehtoja ja pitää arvokkaat esineet koiran ulottumattomilla, se purkaa kutisevat ikenet puruluihin ym.

Riistavietti: Vähäinen.

Sopivuus ulkokoiraksi: Ei, koira on perhekoira ja sen herkkä sielunelämä kärsisi pahasti jos sen sulkisi perheen ulkopuolelle. Koiralla on lyhyt turkki eikä silloin kestä Suomen kovia pakkasia.

Säänkestävyys: Suhteellisen hyvä. Lyhyen turkin ansiosta ei kovia pakkasia.

Haukkuherkkyys: Ilmoittaa kyllä mutta ei milloinkaan hauku turhaan. Haukkuminen on hyvin vähäistä.

Sopivuus kerrostaloon: Hyvin sopii myös pieneen tilaan kunhan saa ulkoilla tarpeeksi.

Karvanlähtö: Normaalia, koiralla on lyhyt turkki eli helppohoitoinen.

Kuolaaminen: Ruodulle ei ole ominaista kuolata kuin ruokailun aikana, juodessa tai riehaantuessa (kova liikunta).Pennun hinta: 2500€ -

Liinkunnantarve: Ei ole mikään sohvaperuna vaan lähtee mielellään mukaan vaikka hölkkäämään. Koira on urheilullinen ja athleettisesti rakennettu.

Turkin hoito: Hyvin vähäistä, riittä kun käy koiran kumikäsineellä/Furminaattorilla silloin tällöin läpi.

Elinikä: 10-12 vuotta jopa enemmän

Terveys: Pääsääntöisesti isoilla roduilla on ongelmana lonkkaniveldysplasia ja vatsalaukunkiertymä. Tarkkana pitää olla myös kyynärnivelten ja silmien hyvinvoinnista olla. Yleisesti hyvä terveydentilanne.

Tosa sopii sinulle jos: Omaat kokemusta suurista koiranroduista! Olet määrätietoinen, reilu, johdonmukainen ja sulla on suuri sydän! Sinua ei haittaa suuri painava koira, joka istuu jalkasi päälle koko painollaan sua ihailevasti katsoen ja rapsutusta anelen heti kun istahdat johonkin. Et herää öisin kuorsaukseen, joka kuulostaa uni-apneasta kärsivältä lihvalta mieheltä, vaikka sänkysi vieressä makaa pieni sievä Tosapentu. Sinua ei koiran kuolaaminen juonnin, syönnin ja leikkimisen aikana/jälkeen haittaa. Sulla on vahva ja korkea aita pihan ympärillä tai olet halukas sellaisen rakentamiseen, koska Tosasi inhoaa naapurin Rekkua. Sulla on aikaa koirallesi 4-5 tuntia päivässä pidät itenäisistä ja itsepäisistä koirista olet henkisesti ja fyysisesti valmis hankkimaan koiran joka saattaa paina saman verran kuin sinä itse. Tahdot hyvän vahtikoiran joka ei hauku turhaan. Et olisi hallunnutkaan viedä koiraasi koirapuistoon tai mihinkään missä voisi olla muita koiria samaan aikaan vapaana (paitsi pentuiässä!). Toivot koirastasi väsymättömän kalakaverin, joka ei anna periksi ja menee tarvittaessa vaikka uimaan kalan perään. Sua ei haittaa koira, joka on monessa tilanteessa paljon viisaampi kuin sinä itse ja pitää sua pilkkanaan ja huomaat sen tekeävän loppujen lopuksi kuitenkun just niin kuin itse haluaa. Sulla on tarpeeksi huonot/vanhat huonekalut ettei haittaa vaikka Tosa "istuu" vierelläsi sohvalla ja katsoo telkkaria!!! ja pyyhkii tullessaan kuolat syönnin jälkeen torkkupeittoosi. Et suhtaudu itseesi liian vakavasti ja sulla on sopivasti kykyä nauraa itsellesi ja oikeastaan kaikelle :-)

Sulla ei ole itesi tai parmmin sanottuna itsetuntosi kanssa ongelmia.

Omakohtaisia kokemuksia rodusta: Tosa on herkkä ja sydämmellinen koira. Perhekoirana korvaamattoman ihana ja luotettava. Koska Tosalla on aivot päässä ja hyvin korkea kipukynnys se sopii lasten kanssa mitä parhaimmin yhteen. Lapsen kaatuessa vahingossa päälle ym Tosa ei hätkähdäkään kunhan sille tarjotaan tilaisuus omaan rauhaan, jolloin se voi vetäytyä omalle paikalle, johon lapset eivät saa tulla. Korkea kipukynnys johtuu juuri taistelukoiraluoneesta mikä on perhekoirana todella eduksi. Vieraille ihmisille koirat reagoivat erilailla. Koirat ovat tehokkaita vahtikoiria eikä pihalle kukaan tule ilman lupaa. Omistajan ollessa läsnä Tosa kuitenkin antaa tämän päättää kuka on tervetullut ja käyttäytyy ystävällisesti tarkaillen tilannetta koko ajan. Koulutus ja sosialistaminen, sekä koiran luonne vaikuttavat tähän paljon. Nartut elivät meillä sopuisasti urosten kanssa laumassa ja meillä oli samaan aikaa laumassa myös leikattu Belgianpaimenkoira-uros sekä laumanvartija Sarplaninac. Tosa uros ei siedä toisia samankokoisia ja yhtä itsevarmoja uroksia enää sukukypsyyteen tullessa ja laumassa pito ei onnistu kuin narttujen seassa siis. Tosalta on länsimaissa jalostettu äärimmäinen agressiivisuus pois ja koirat joita käytetään jalostukseen ovat helpommin hallittavissa kuin alkuperäisiin tarkoituksiinkäytetyt yksilöt. Nyky Tosa sopii parhaiten perheeseen seura- ja vahtikoiraksi. Se antaa paljon mahdollisuuksia harrastamaan ja oppii nopeasti mutta ei suorastaan vaadi mitään kuten palveluskoirat vaativat. Puolistusviettiä on tarpeeksi, jotta omistaja voi turvallisin mielin kulkea vaikka Helsingin metroasemalla keskellä yötä, vaikka koira ei ole suojeluskoulutettu. Jenkeissä koiria käytetään suojeluun mielellään mutta omakohtaiset kokemukset kertovat, että koirat menevät vaikka läpi tulen perheensä vuoksi ilman että koiria koulutetaan millään tavoin puolustamaan. Suojelukoulutus sekoittaa koiran luontaisen kyvyn päätellä itse koska on toimittavaja miten.